Rosyjska sałatka winegret - tradycyjna sałatka z gotowanych warzyw
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Sałatka winegret to danie charakterystyczne dla kuchni rosyjskiej oraz ukraińskiej. Baza do niej są gotowane warzywa oraz kiszonki - kapusta lub ogórki. Pozostałe składniki mogą się zmieniać w zależności od regionu i upodobań.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 ugotowane buraki
- 2 ugotowane marchewki
- 3 kiszone ogórki
- 3 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki konserwowej lub gotowanej cieciorki
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki, buraki i marchewkę kroimy w kostkę.
- Ogórki kiszone kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
- Pokrojone warzywa mieszamy w sporej misce, dodajemy odsączony groszek i cieciorkę.
- Doprawiamy olejem, solą i pieprzem.