Żółty ser marynowany w oliwie

2021-03-29
Żółty ser marynowany w oliwie
Autor: Shutterstock Marynowany w oliwie żółty ser to świetna przekąska na wieczór z przyjaciółmi
łatwy
10 min
4

Żółty ser marynowany w oliwie to pyszna przekąska rodem z hiszpańskiej kuchni. W tradycyjnych barach tapas najczęściej podaje się marynowany ser z owczego mleka - manchego, ale można w ten sposób zamarynować każdy gatunek żółtego dojrzałego sera. 

Polecamy także: Jak zrobić w domu żółty ser z dziurami?

SKŁADNIKI

  • 300 g sera żółtego typu gouda, ementaler, tylżycki
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser żółty kroimy w grubą kostkę.
  • Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym.
  • W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu.
  • Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone.
  • Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni, aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw.
Redakcja
więcej