Żółty ser marynowany w oliwie
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Żółty ser marynowany w oliwie to pyszna przekąska rodem z hiszpańskiej kuchni. W tradycyjnych barach tapas najczęściej podaje się marynowany ser z owczego mleka - manchego, ale można w ten sposób zamarynować każdy gatunek żółtego dojrzałego sera.
Polecamy także: Jak zrobić w domu żółty ser z dziurami?
SKŁADNIKI
- 300 g sera żółtego typu gouda, ementaler, tylżycki
- oliwa z oliwek
- olej rzepakowy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- papryczka chilli, pokrojona w drobne krążki
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser żółty kroimy w grubą kostkę.
- Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym.
- W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu.
- Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone.
- Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni, aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw.