Roladki ze świeżego ogórka z fetą i warzywami

2021-03-29
Roladki ze świeżego ogórka z fetą i warzywami
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Roladki ze świeżego ogórka z fetą i warzywami to pyszna przekąska dla każdego. Świetnie prezentują się na półmisku i jeszcze lepiej smakują. Można eksperymentować ze smakiem i zamiast czarnych oliwek i czerwonej papryki, dodać rzodkiewki i świeżego ogórka z odrobiną czosnku. Wykonanie ułatwi instrukcja w zdjęciach krok po kroku. 

 

Roladki krok po kroku

Roladki krok po kroku - sposób wykonania


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 długie ogórki wężowe
  • 250 g sera feta
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych oliwek czarnych
  • 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • czarny pieprz do smaku
  • pół garści szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki pokroić za pomocą noża rowkowe na długie paski. 
  • Ser feta rozdrobnić w misce, dodać jogurt i dobrze wymieszać. 
  • Dodać do masy serowej pokrojone oliwki, posiekaną paprykę, natkę pietruszki i sporo świeżo zmielonego pieprzu. 
  • Wszystko razem dobrze wymieszać.
  • Na każdym pasku ogórka układać łyżkę masy serowej i zwijać roladki.
  • Każdą roladkę związać szczypiorkiem. 
  • Na pół godziny odstawić do lodówki. Podawać schłodzone.