Rillettes z łososia: przepis jak zrobić łososiową pastę do kanapek

2021-03-29
Rillet z łososia: przepis jak zrobić łososiową pastę do kanapek
Autor: thinkstockphotos.com Pasta z łososia udekorowana łososiowym kawiorem to dobry pomysł na imprezową przekąskę. 
łatwy
30 min
4

Francuskie rillettes to pasta z kawałków mięsa i tłuszczu. Pasta w stylu francuskim to coś więcej niż smalec, a trochę mniej niż pasztet. Kawałki mięsa powinny być wyczuwalne, nie zmielone, tylko siekane. I rillettes z łososia to właśnie kawałki pieczonego i wędzonego łososia połączone masłem i tłustą śmietaną. Intensywny smak łososia podkreśla cytryna, a koper wszystko doskonale łączy i dodaje rillettes świeżości. Spróbujcie przygotować pastę z łososia w stylu francuskim i czekajcie na aplauz waszych gości! 

Jeśli pieczecie łososia na obiad lub kolację i zostanie trochę ryby, to warto zużyć ją na przygotowanie pysznej i pożywnej pasty. 

SKŁADNIKI

  • 300 g filetu świeżego łososia
  • 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
  • 130 g łososia wędzonego
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku
  • 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do 200C.
  • Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
  • Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
  • Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem pieczonym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę.
  • Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny).
  • Podawać z pieczywem i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół.
  • Można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Redakcja
więcej