Rillettes z łososia: przepis jak zrobić łososiową pastę do kanapek
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Francuskie rillettes to pasta z kawałków mięsa i tłuszczu. Pasta w stylu francuskim to coś więcej niż smalec, a trochę mniej niż pasztet. Kawałki mięsa powinny być wyczuwalne, nie zmielone, tylko siekane. I rillettes z łososia to właśnie kawałki pieczonego i wędzonego łososia połączone masłem i tłustą śmietaną. Intensywny smak łososia podkreśla cytryna, a koper wszystko doskonale łączy i dodaje rillettes świeżości. Spróbujcie przygotować pastę z łososia w stylu francuskim i czekajcie na aplauz waszych gości!
Jeśli pieczecie łososia na obiad lub kolację i zostanie trochę ryby, to warto zużyć ją na przygotowanie pysznej i pożywnej pasty.
SKŁADNIKI
- 300 g filetu świeżego łososia
- 1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
- 130 g łososia wędzonego
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do 200C.
- Filet świeżego łososia umyć i osuszyć, ułożyć skórką do dołu na kawałku folii aluminiowej, skropić 2 łyżkami soku z cytryny, posypać solą oraz pieprzem, zawinąć luźno boki folii tworząc paczuszkę. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut, aż mięso łososia będzie miękkie, upieczone i łatwo będzie dzieliło się na cząstki.
- Łososia ostudzić i wybierając wszystkie ości odrywać po kawałeczku cząstki mięsa, następnie wkładać je do miski, skórkę z łososia wyrzucić. Większe kawałki pokroić na desce.
- Łososia wędzonego drobniutko posiekać i przełożyć do miski z łososiem pieczonym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę skórki z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę.
- Delikatnie wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schłodzić w lodówce (około 2 godziny).
- Podawać z pieczywem i kieliszkiem białego wina na przekąskę lub na szwedzki stół.
- Można przechowywać w lodówce do 3 dni.