Parfait z wątróbek drobiowych: przepis na pasztet do smarowania pieczywa
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Parfait z wątróbek drobiowych to rodzaj delikatnego pasztetu idealnego do posmarowania grzanki lub kanapki. Pasztet z wątróbek drobiowych jest tani. Zamiast kupować gotowe pasztety, warto samemu przygotować pasztet według prostego przepisu.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbek drobiowych
- 200 g masła
- 50 ml brandy
- 2 szalotki
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki cząbru
- ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę podsmażyć razem z szalotką.
- Zmiksować, dodać przyprawy, roztopione ciepłe masło, brandy.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Masę włożyć do szklanego naczynia lub słoika, odstawić na kilka godziny w chłodne miejsce.