Parfait z wątróbek drobiowych: przepis na pasztet do smarowania pieczywa

2021-03-29
Parfait z wątróbek drobiowych
Autor: thinkstockphotos.com Pasztet z wątróbek drobiowych to pyszny dodatek do codziennej kromki chleba. 
łatwy
40 min
4

Parfait z wątróbek drobiowych to rodzaj delikatnego pasztetu idealnego do posmarowania grzanki lub kanapki. Pasztet z wątróbek drobiowych jest tani. Zamiast kupować gotowe pasztety, warto samemu przygotować pasztet według prostego przepisu. 

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 200 g masła
  • 50 ml brandy
  • 2 szalotki
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki cząbru
  • ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę podsmażyć razem z szalotką.
  • Zmiksować, dodać przyprawy, roztopione ciepłe masło, brandy.
  • Całość dokładnie wymieszać.
  • Masę włożyć do szklanego naczynia lub słoika, odstawić na kilka godziny w chłodne miejsce.
Redakcja
więcej