Krewetki grilowane
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krewetki są bogate w białko i niskokaloryczne, dostarczają witamin z grupy B, selenu, miedzi, magnezu, potasu i fosforu. Są też łatwe i szybkie do przygotowania – można je smażyć na woku lub patelni, gotować, podpiekać na grillu, a nawet marynować.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg krewetek królewskich
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżej melisy cytrynowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- chili, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki oczyść.
- Wymieszaj sok z cytryny z oliwą i rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i chili.
- Do marynaty wrzuć krewetki i posiekaną melisę, wymieszaj, odstaw na godzinę do lodówki.
- Krewetki osącz, ułóż na tacce do grillowania i piecz na grillu lub w piekarniku 3–4 minuty z każdej strony.
- Podawaj z sosem sojowym jako dipem.