Kaszanka smażona na ostro z chili i czosnkiem
2021-03-29

łatwy
0 min
4
To danie powstało z potrzeby chwili, kiedy w lodówce było niewiele poza światłem. Teraz gości na moim stole regularnie, bo domownicy za tą wersją smażonej kaszanki po prostu przepadają.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg kaszanki
- 1 ostra papryczka chili lub 2-3 peperoncino
- 2 ząbki czosnku
- olej
- kilka kromek bułki paryskiej lub czerstwych kajzerek
- masło
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Bułki pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj cienko masłem i podpiecz w piekarniku przez kilka minut.
- Kaszankę w skórce pokrój w grubsze plastry (jeśli zdejmiesz skórę, może się rozpaść).
- Na patelni podgrzej lekko olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę (może być suszona, wtedy wystarczy ją skruszyć).
- Podgrzewaj przez chwilę po czym wyłóż na dość mocno rozgrzany już olej plastry kaszanki i obsmaż ją przez chwilę na aromatycznym tłuszczu z obu stron.
- Podawaj na ciepłych grzankach.