Cymes z marchwi
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Cymes z marchwi to danie z koszernej kuchni żydowskiej podawane jako dodatek do mięsa lub na deser.
SKŁADNIKI
- cebula
- 2 łyżki smalcu gęsiego albo masła klarowanego
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg ziemniaków
- po 10 dag suszonych śliwek i moreli
- 2–3 łyżki płynnego miodu
- starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną cebulę zeszklij na smalcu lub maśle, dodaj pokrojoną w krążki marchew i w kostkę ziemniaki, rozdrobnione śliwki i morele, skórkę i sok z cytrusów, sól i przyprawy.
- Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Od czasu do czasu zamieszaj.