Bezy ziemniaczane

2021-03-29
Bezy ziemniaczane
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Bezy ziemniaczane to zapieczona masa z gotowanych ziemniaków. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Bezy będą doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć w maszynce.
  • Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami.
  • Blachę natłuścić.
  • Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki.
  • Piec 5-10 minut w temperaturze 250°C.
  • Doskonały dodatek do sałatek i mięs.
Redakcja
więcej