Bezy ziemniaczane
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bezy ziemniaczane to zapieczona masa z gotowanych ziemniaków. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Bezy będą doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 5 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć w maszynce.
- Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem.
- Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami.
- Blachę natłuścić.
- Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki.
- Piec 5-10 minut w temperaturze 250°C.
- Doskonały dodatek do sałatek i mięs.