Solona włoszczyzna na zimę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Przygotowanie kilku słoików solonej włoszczyzny to znakomite rozwiązanie dla zabieganych. Gdy jest potrzebna, nie trzeba jej już czyścić czy obierać. Wystarczy odkręcić słoik i wrzucić warzywa do zupy czy gulaszu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg marchwi
- 400 g pietruszki
- 300 g selera
- 30 g pora
- 400 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Pory pokroić w cienkie półplasterki. Warzywa wymieszać z 3/4 soli.
- Do czystych, wyparzonych słoików wsypać po trochu soli, włożyć warzywa, mocno dociskając.
- Na wierzchu posypać solą. Szczelnie zamknąć.