Przepis na konfiturę z pomarańczy

2021-03-29
Konfitura z pomarańczy i cytryn
Autor: Shutterstock Smak i zapach konfitury z pomarańczy przeniesie cię w tropiki w środku zimy.
łatwy
200 min
4

Jesienno-zimowy czas to przede wszystkim zapach pomarańczy roznoszący się po całym domu. Warto poświęcić chwilę czasu, aby przygotować domową konfiturę z pomarańczy, której smak i zapach myślami przeniesie nas w ciepłe kraje.

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj i sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Skórki z owoców nie wyrzucaj.
  • Owoce pokrój na małe kawałeczki i przełóż do garnuszka.
  • Ze skórki usuń białą część, pokrój w cienkie plasterki i dorzuć do owoców. Owoce zalej wodą, zagotuj.
  • Dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści. Zostaw garnek w temperaturze pokojowej na całą noc.
  • Następnego dnia ponownie zagotuj owoce i na małym ogniu gotuj 3 godziny mieszając co jakiś czas.
  • Jeśli konfitura wyjdzie rzadka zostaw ją na kolejną noc w temperaturze pokojowej, a następnego dnia ponownie zagotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
  • Przelej konfiturę do wyparzonych słoików. Odwróć do góry dnem i zostaw w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.