Przepis na konfiturę z pomarańczy
2021-03-29

łatwy
200 min
4
Jesienno-zimowy czas to przede wszystkim zapach pomarańczy roznoszący się po całym domu. Warto poświęcić chwilę czasu, aby przygotować domową konfiturę z pomarańczy, której smak i zapach myślami przeniesie nas w ciepłe kraje.
SKŁADNIKI
- 5 pomarańczy
- 1 cytryna
- pół kg cukru
- woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj i sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Skórki z owoców nie wyrzucaj.
- Owoce pokrój na małe kawałeczki i przełóż do garnuszka.
- Ze skórki usuń białą część, pokrój w cienkie plasterki i dorzuć do owoców. Owoce zalej wodą, zagotuj.
- Dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści. Zostaw garnek w temperaturze pokojowej na całą noc.
- Następnego dnia ponownie zagotuj owoce i na małym ogniu gotuj 3 godziny mieszając co jakiś czas.
- Jeśli konfitura wyjdzie rzadka zostaw ją na kolejną noc w temperaturze pokojowej, a następnego dnia ponownie zagotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
- Przelej konfiturę do wyparzonych słoików. Odwróć do góry dnem i zostaw w temperaturze pokojowej do wystygnięcia.