Orientalny sos śliwkowy

2021-03-29
Orientalny sos śliwkowy
Autor: Shutterstock Orientalny sos śliwkowy dodaje egzotyki powszedniemu kurczakowi
łatwy
60 min
4

Orientalny sos śliwkowy na co dzień pasuje do kurczaka. Jednak najlepszy jest do pieczonej kaczki, gęsi lub perliczki. Również do smażonej i panierowanej wieprzowiny. Fantastycznie pasuje do dojrzałych serów. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych węgierek, wypestkowanych
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
  • 1 l octu ryżowego lub winnego
  • 1 szklanka sosu sojowego (nie potrzeba solić, bo jest bardzo słony)
  • do smaku: cukier, pieprz, mielony imbir, mielona papryka, mielony cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki, cebulę, czosnek, paprykę i chili wkładamy do rondla, zalewamy octem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpadną.
  • Uduszone owoce z warzywami miksujemy, następnie przecieramy przez gęste sitko, wkładamy z powrotem do rondla.
  • Dodajemy sos sojowy, 10 dag cukru oraz po szczypcie przypraw.
  • Ponownie dusimy bez przykrycie, aby sos odparował i zgęstniał. 
  • Próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy wody i cukru, tak aby uzyskać odpowiedni dla nas smak. 
  • Przekładamy do słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 20 min. 
Redakcja
więcej