Orientalny sos śliwkowy
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Orientalny sos śliwkowy na co dzień pasuje do kurczaka. Jednak najlepszy jest do pieczonej kaczki, gęsi lub perliczki. Również do smażonej i panierowanej wieprzowiny. Fantastycznie pasuje do dojrzałych serów.
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych węgierek, wypestkowanych
- 2 cebule, posiekane
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek, posiekana
- 1 l octu ryżowego lub winnego
- 1 szklanka sosu sojowego (nie potrzeba solić, bo jest bardzo słony)
- do smaku: cukier, pieprz, mielony imbir, mielona papryka, mielony cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki, cebulę, czosnek, paprykę i chili wkładamy do rondla, zalewamy octem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpadną.
- Uduszone owoce z warzywami miksujemy, następnie przecieramy przez gęste sitko, wkładamy z powrotem do rondla.
- Dodajemy sos sojowy, 10 dag cukru oraz po szczypcie przypraw.
- Ponownie dusimy bez przykrycie, aby sos odparował i zgęstniał.
- Próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśny, dodajemy wody i cukru, tak aby uzyskać odpowiedni dla nas smak.
- Przekładamy do słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 20 min.