Kapusta kwaszona z czosnkiem po podlasku: pyszna surówka z lodówki
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Kapusta kwaszona z czosnkiem to świetny pomysł na pyszną surówkę. Kapustę tak przygotowaną można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Kapusta nie jest ukiszona, ale macerowana w kwaśnej zalewie z octu i przypraw. Najlepszy wynalazek dla zapracowanych, zrobicie raz i cieszycie się sałatką przez dłuższy czas.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała główka kapusty, wagi około 1,3 kg
- 1 marchewka
- 4-6 ząbków czosnku
- na zalewę:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę i marchewkę wymieszać, przełożyć do dużego słoja lub słoików z pokrywkami. Nie ugniatać, kapusta powinna mieć trochę powietrza.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty.
- Wodę oraz pozostałe składniki zalewy zagotować i następnie ostudzić.
- Kapustę zalać chłodną zalewą, słoiki zakręcić i wstawić do lodówki.
- Kapusta jest gotowa do jedzenia po 12 godzinach. W lodówce można ją przechowywać do 3 tygodnie, ale u nas nigdy tyle nie stoi, zjadają ją w 5 minut.