Tarta z kurkami i tofu - eleganckie danie prawie bez kalorii
2020-10-28

łatwy
25 min
4
Tarta z kurkami i tofu to danie z diety Dukana. Czego możesz oczekiwać? Niemal samych dobroczynnych protein, zamkniętych w smakowitym połączeniu sera i grzybów. Przed tobą tarta, który zadowoli nie tylko tych na diecie.
SKŁADNIKI
- 300 g kurek
- 4 jajka
- 350 g tofu
- 2 garści (ok.60 g) żółtego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. Przygotuj naczynie żaroodporne lub ceramiczną foremkę do tarty o średnicy ok. 24cm.
- Grzyby oczyść, opłucz, pokrój na małe kawałki. Następnie podsmaż kurki na patelni teflonowej.
- W oddzielnej misce połącz tofu z jajkami oraz żółtym serem. Do masy serowej dodaj podsmażone grzyby, przypraw solą i pieprzem.
- Masę przełóż do formy, rozłóż pomidorki koktajlowe.
- Piecz 40 minut tak, aby środek tarty był ścięty, zaś brzegi lekko zarumienione.