Pierś kurczaka zapiekana z batatami w miodowym sosie
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pierś kurczaka zapiekana ze batatami w miodowym sosie to nowa jakość dań obiadowych. Delikatna pierś kurczaka soczysta i krucha, a do tego pełne zdrowego karotenu słodkie ziemniaki. Wszystko zaś skąpane w pysznym sosie. Do tego wystarczy przygotować zieloną sałatę z winegretem i elegancki obiad gotowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Oleje pod lupą! Sprawdź >>>
SKŁADNIKI
- Pierś z kurczaka:
- 500 g piersi kurczaka bez kości, bez skóry
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Słodkie ziemniaki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 średnie bataty, słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka papryki
- sól i pieprz do smaku
- Miodowy sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki miodu
- sól i pieprz do smaku
- świeży rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokrój w grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem po obu stronach. Następnie oprósz w mące.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, aż będzie lśniący. Przełóż kawałki kurczaka na patelnię i zrumień. Gdy są już rumiane przełóż kawałki kurczaka do naczynia do zapiekania.
- Przygotuj słodkie ziemniaki: rozgrzej 1 łyżkę oleju na tej samej patelni na średnim ogniu. Smaż bataty, cebulę i czosnek przez 5-8 minut, aż warzywa się zezłocą i skarmelizują (słodkie ziemniaki jednak nadal nie będą ugotowane). Na koniec dodaj paprykę i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podsmażone ziemniaki przełóż do naczynia z piersią kurczaka, wymieszaj. Posyp igiełkami rozmarynu.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C lub do chwili, gdy ziemniaki będą miękkie.
- Podczas zapiekania przygotuj sos: na małej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż czosnek na oleju, aż będzie pachnący. Dodaj ocet, miód i dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zredukuje swoją objętość, zajmie to około 10 minut.
- Upieczoną pierś kurczaka i bataty polej sosem i wymieszaj. Podawaj od razu!