Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami to świetna przekąska imprezowa. Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Są smaczne i pięknie się prezentują na stole.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 bataty, około 800 g razem
- sól, pieprz,
- oliwa
- 100 g pesto przygotowane według przepisu na klasyczne pesto z bazylii i orzeszków piniowych
- 100 g fety
- 100 g pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty przeciąć wzdłuż na 4-6 plastrów. Posolić, popieprzyć i posmarować oliwą.
- Plastry batata ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35-45 minut.
- Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół.
- Na każdy plaster położyć porcję pesto, 2-4 kostki sera feta i 2 połówki pomidorka.
- Podawać od razu lub na zimno.