Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami

2021-03-29
Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami
Autor: Shutterstock, Shutterstock Efektowna przekąska z pieczonych batatów podanych z pesto, fetą i pomidorkami
łatwy
30 min
4

Pieczone bataty z pesto, fetą i pomidorkami to świetna przekąska imprezowa. Doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno. Są smaczne i pięknie się prezentują na stole. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty przeciąć wzdłuż na 4-6 plastrów. Posolić, popieprzyć i posmarować oliwą.
  • Plastry batata ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35-45 minut. 
  • Fetę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na pół. 
  • Na każdy plaster położyć porcję pesto, 2-4 kostki sera feta i 2 połówki pomidorka. 
  • Podawać od razu lub na zimno.