Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kasza kukurydziana zapiekana po chłopsku z szynką, boczkiem i bryndzą to danie sycące, pożywne i pełne wartości odżywczych. Świetnie smakuje z surówką ze świeżych, sezonowych warzyw i z dodatkiem ostrego sosu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kaszy kukurydzianej
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 100 g bryndzy
- 100 g szynki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę opłukać i wrzucić do wrzącej, osolonej wody (2 szklanki) z dodatkiem masła.
- Po zagotowaniu przykręcić płomień i gotować 30 min na bardzo małym ogniu.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do niego obraną i posiekaną cebulę i pokrojoną w paski szynkę.
- Ugotowaną kaszę wymieszać z boczkiem, bryndzą i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niego kaszę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 20 min.