Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową na obiad: przepis na domową kaszankę
Gryczana zapiekanka z wątróbką drobiową pasuje na obiad i na ciepłą kolację. Z resztą coraz częściej większość z nas jada obiado-kolacje. Praktycznie jedyny gorący posiłek spożywany wspólnie z rodziną. Ten przepis na zapiekankę w stylu domowej kaszanki zachwyci was i waszą rodzinę. A tych co nie przepadają za wątróbką zachęci do spróbowania.
Dlaczego warto jeść wątróbkę?
Wątróbka to niedrogie źródło odżywczego białka, witamin z grupy A i B oraz kosmiczna dawka żelaza. Dlatego dietetycy zalecają jedzenie wątróbki wszystkim z niedoborami tego ważnego dla życia pierwiastka. Więcej o zaletach wątróbki przeczytacie w artykule Wątroba, wątróbka - wartość odżywcza, właściwości i przydatność kulinarna
Nieprzekonanym polecamy proste i łatwe przepisy na absolutnie pyszną wątróbkę, które zmieni Wasze nastawienie. Oto szalenie prosty przepis na Wątróbkę smażoną z rodzynkami i piwem oraz Makaronowe wstążki z wątróbkami i grzybami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (250 ml) suchej kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
- 2,5 szklanki wody
- 80 g masła
- 2 jajka
- sól do smaku
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 łyżki oleju
- pieprz do smaku
- 100 g sera żółtego, startego
- 4 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie .
- Cebulę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, usmażyć na 1 łyżce oleju roślinnego.
- Wątróbkę umyć i osuszyć, pokroić na kawałki i usmażyć na 2 łyżkach oleju roślinnego do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zmielić marchewkę, cebulę i wątróbkę na jednorodną masę za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub miksera lub malaksera.
- Do gorącej kaszy gryczanej dodać masło i pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka ubić z solą i dodać do kaszy gryczanej, wymieszać.
- Do naczynia do zapiekania posmarowanego olejem przełożyć połowę kaszy gryczanej. Na to wyłożyć masę wątróbkową i ponownie przykryć kaszą gryczaną.
- Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać śmietanę, wymieszać i rozprowadzić na zapiekance.
- Wstawić zapiekankę do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C, aż na wierzchu utworzy się złocista skorupka.
- Wyjąć zapiekankę i odstawić na 15-20 minut.
- Podzielić na porcje i natychmiast podawać.