Ciasto ziemniaczane z szynką - super przepis na danie z resztek!

2021-03-29
Ciasto ziemniaczane z szynką -  super przepis na danie z resztek!
Autor: Shutterstock Ziemniaczane ciasto z kawałkami wędlin można jeszcze wzbogacić o dodatek gotowanych  jarzyn, groszku z puszki, grzybów.
łatwy
25 min
4

Ciasto ziemniaczane z szynką (lub innymi wędlinami, pieczonym mięsem) to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu, wędlin czy mięs pieczonych. Bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i niedrogie, hit dla oszczędnych i zwolenników zero waste!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 80 dag  ugotowanych ziemniaków
  • 15-20 dag wędlin - np. szynki, miękkiej kiełbasy, pieczonego mięsa - pokrojonych w kostkę
  • 3 jajka
  • 10 dag s tartego żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • pęczek posiekanej natki 
  • 2 dag masła
  • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z ziemniaków zrobić puree, dodać do niego śmietanę i ubite jajka, starty ser, sól, pieprz i posiekaną natkę.
  • Żaroodporną formę do pieczenia wysmarować masłem, układać warstwami ciasto ziemniaczane, pokrojoną wędlinę, ciasto. Wierzchnią warstwą powinno być ciasto ziemniaczane.
  • Przykryć wierzch wiórkami z masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut - do zrumienienia wierzchu.
  • Podawać z sałatą, można też polać sosem grzybowym.