Ciasto ziemniaczane z szynką - super przepis na danie z resztek!
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Ciasto ziemniaczane z szynką (lub innymi wędlinami, pieczonym mięsem) to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu, wędlin czy mięs pieczonych. Bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i niedrogie, hit dla oszczędnych i zwolenników zero waste!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 15-20 dag wędlin - np. szynki, miękkiej kiełbasy, pieczonego mięsa - pokrojonych w kostkę
- 3 jajka
- 10 dag s tartego żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- pęczek posiekanej natki
- 2 dag masła
- sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z ziemniaków zrobić puree, dodać do niego śmietanę i ubite jajka, starty ser, sól, pieprz i posiekaną natkę.
- Żaroodporną formę do pieczenia wysmarować masłem, układać warstwami ciasto ziemniaczane, pokrojoną wędlinę, ciasto. Wierzchnią warstwą powinno być ciasto ziemniaczane.
- Przykryć wierzch wiórkami z masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut - do zrumienienia wierzchu.
- Podawać z sałatą, można też polać sosem grzybowym.