Ciasto ziemniaczane z szynką - super przepis na danie z resztek!

Ciasto ziemniaczane z szynką (lub innymi wędlinami, pieczonym mięsem) to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu, wędlin czy mięs pieczonych. Bardzo łatwe do przygotowania, pyszne i niedrogie, hit dla oszczędnych i zwolenników zero waste!
80 dag ugotowanych ziemniaków
15-20 dag wędlin - np. szynki, miękkiej kiełbasy, pieczonego mięsa - pokrojonych w kostkę
3 jajka
10 dag s tartego żółtego sera
3 łyżki śmietany
pęczek posiekanej natki
2 dag masła
sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z ziemniaków zrobić puree, dodać do niego śmietanę i ubite jajka, starty ser, sól, pieprz i posiekaną natkę.
Żaroodporną formę do pieczenia wysmarować masłem, układać warstwami ciasto ziemniaczane, pokrojoną wędlinę, ciasto. Wierzchnią warstwą powinno być ciasto ziemniaczane.
Przykryć wierzch wiórkami z masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut - do zrumienienia wierzchu.
Podawać z sałatą, można też polać sosem grzybowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska