Chleb pieczony na patelni. Sposób na domowy chleb, który przygotujesz bez piekarnika

Chleb z patelni
Autor: Shutteratock Ten chleb piecze się na patelni.
łatwy
60 min
4

Przepis wygrzebałam z odmętów YouTuba i od razu mi się spodobał. Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na jego przygotowanie. A ten sposób jest szybki, prosty i nie trzeba nagrzewać piekarnika, bo chleb piecze się na patelni. Smakuje tak dobrze, że często znika zanim całkiem wystygnie. No i to w zasadzie jedyny jego minus.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • opcjonalnie siemię lniane lub inne ziarna
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wlać gorąca wodę, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka i jednolita.
  • Odstawić na 5-10 minut, aby nieco przestygła, ma być ciepła, ale nie gorąca. Dodać drożdże i dokładnie rozpuścić.
  • Odstawić miskę na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać sól i resztę mąki oraz opcjonalnie - ziarna.
  • Zagnieść ciasto, miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
  • Gdy ciasto podwoi objętość, stolnicę, ręce i patelnie o średnicy 24-26 cm wysmarować olejem.
  • Wyjąć ciasto na naoliwiona stolnicę i wyrabiać przez chwilę składając brzegi ciasta do środka i formując kulę.
  • Ciasto przełożyć na naoliwioną patelnię, rozciągnąć nieco palcami w kierunku brzegów patelni.
  • Wierzch ciasta posmarować dokładnie olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie zdjąć folię spożywczą, a patelnie przykryć pasująca pokrywka lub posmarowanym olejem kawałkiem folii aluminiowej.
  • Patelnie z chlebkiem postawić na małym gazie i piec w ten sposób 25 minut z każdej strony, aż chlebek się zrumieni.
  • Zdjąć z ognia, przełożyć na deskę i poczekać, aż wystygnie - choć ot trudne ;).
Chleb po 10 złotych? Apokaliptyczna wizja eksperta

Galeria: Domowe pieczywo: 7 najlepszych przepisów na chleb i bułki wprost z piekarnika

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej