Chleb pieczony na patelni. Sposób na domowy chleb, który przygotujesz bez piekarnika
2022-11-08

łatwy
60 min
4
Przepis wygrzebałam z odmętów YouTuba i od razu mi się spodobał. Uwielbiam domowe pieczywo, ale nie zawsze mam czas na jego przygotowanie. A ten sposób jest szybki, prosty i nie trzeba nagrzewać piekarnika, bo chleb piecze się na patelni. Smakuje tak dobrze, że często znika zanim całkiem wystygnie. No i to w zasadzie jedyny jego minus.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 szklanki mąki
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- opcjonalnie siemię lniane lub inne ziarna
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlać gorąca wodę, dodać cukier i 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać aż masa będzie gładka i jednolita.
- Odstawić na 5-10 minut, aby nieco przestygła, ma być ciepła, ale nie gorąca. Dodać drożdże i dokładnie rozpuścić.
- Odstawić miskę na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dodać sól i resztę mąki oraz opcjonalnie - ziarna.
- Zagnieść ciasto, miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
- Gdy ciasto podwoi objętość, stolnicę, ręce i patelnie o średnicy 24-26 cm wysmarować olejem.
- Wyjąć ciasto na naoliwiona stolnicę i wyrabiać przez chwilę składając brzegi ciasta do środka i formując kulę.
- Ciasto przełożyć na naoliwioną patelnię, rozciągnąć nieco palcami w kierunku brzegów patelni.
- Wierzch ciasta posmarować dokładnie olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie zdjąć folię spożywczą, a patelnie przykryć pasująca pokrywka lub posmarowanym olejem kawałkiem folii aluminiowej.
- Patelnie z chlebkiem postawić na małym gazie i piec w ten sposób 25 minut z każdej strony, aż chlebek się zrumieni.
- Zdjąć z ognia, przełożyć na deskę i poczekać, aż wystygnie - choć ot trudne ;).
Chleb po 10 złotych? Apokaliptyczna wizja eksperta