Wino ze śliwek: przepis dla cierpliwych

2021-03-29
Wino śliwkowe [przepis] - jak długo się robi, ile cukru dodać?
Autor: thinkstockphotos.com Domowe wino można przyrządzać z różnych owoców - m.in. śliwek
średni
60 min
4

Wino ze śliwek jest najbardziej uciążliwe w produkcji, ale jego wyborny smak wynagradza to w dwójnasób. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami sokowirówki, to omijacie uciążliwy etap wyciskania soku. Niestety potem czeka nas roczny test cierpliwości, bo ten śliwkowy trunek długo dojrzewa.

SKŁADNIKI

  • 10 litrów soku ze śliwek (na tę ilość soku potrzeba ok. 12 kg ciemnych śliwek)
  • 6 kg cukru
  • 13 l wody
  • drożdże typu portwein

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki wypestkować, pociąć na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę.
  • Otrzymany sok ze śliwek (moszcz) połączyć z cukrem, dodać drożdże i zostawić na dobę, osłaniając otwór butli gazą.
  • Po upływie doby wlać wodę, zatkać rurką fermentacyjną osadzoną w korku z waty. Kiedy fermentacja ustanie, można ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystej butli.
  • Osad ze śliwek, jaki pozostał w starej butli, jeszcze raz zasypać cukrem, zalać połową wody i pozostawić na miesiąc.
  • Następnie odcedzić płyn z obu butli, wymieszać, przelać do umytej i wyparzonej butli, a następnie zatkać prawdziwym korkiem. Odstawić na rok
  • Po roku zabutelkować, pamiętając o nalepce z datą i opisem.
Redakcja
więcej