Racuchy budyniowe. Już zawsze będziesz je robić według tego przepisu

racuchy budyniowe
Autor: Shutterstock Racuchy budyniowe są proste, a ich smak jest obłędny.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Zamiast tradycyjnych placków czy amerykańskich pankejków zobaczcie, jak zrobić obłędne racuchy budyniowe. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki dodatkowi jednego składnika ich smak jest wyśmienity. Recepturę warto więc zapisać, bo nie raz będziecie do niej wracać. Oto łatwy przepis na racuchy budyniowe.

Z czego zrobić racuchy budyniowe?

Racuchy budyniowe smakują zawsze i każdemu. Są puszyste i przyjemnie chrupiące. Swój oryginalny smak zawdzięczają jednemu składnikowi. Tym produktem jest budyń w proszku. To właśnie on odpowiada za pyszny smak racuchów oraz zwartą i miękką konsystencję. Co jeszcze należy przygotować, aby usmażyć racuchy budyniowe? Oprócz budyniu na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić racuchy budyniowe?

Przepis na domowe racuchy budyniowe jest łatwy. Najpierw należy przygotować rozczyn drożdżowy z ciepłego mleka, cukru i drożdży instant. Po 10 minutach drożdże zaczną pracować. Następnie miesza się je z kefirem, pozostałym cukrem, proszkiem budyniowym i mąką pszenną. Miskę z ciastem należy odstawić na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosło. Po tym czasie można już smażyć pyszne racuchy budyniowe. Ciasto nakłada się łyżką na mocno rozgrzany olej i smaży z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekłada się je na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu prostemu sposobowi łatwo można pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Według tego sprawdzonego przepisu można też usmażyć racuchy budyniowe z jabłkiem. Do ciasta dodaje się pokrojone jabłko, które wzbogaci ich smak.

Kiedy podawać racuchy budyniowe?

Dzięki temu, że racuchy budyniowe robi się łatwo i z prostych składników, z przepisu można korzystać przez cały rok. Pyszne racuchy budyniowe to pomysł na słodki obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się też na deser. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem i zaserwować ze świeżymi owocami oraz bitą śmietaną. Doskonale łączą się z miodem i syropem klonowym. Bez względu na dodatki każdy kto ich spróbuje, będzie zachwycony obłędnym smakiem domowych racuchów budyniowych.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać ciepłe mleko. Wsypać 1/2 łyżki cukru i suche drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do rozczynu wlać kefir i wsypać pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Wsypać budyń i dokładnie wymieszać.
  • Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać łyżką, aż składniki się połączą.
  • Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło oprószone z cukrem pudrem, z owocami, miodem, syropem klonowym lub bitą śmietaną.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
więcej