Naleśniki japońskie: przepis na grube i puszyste naleśniki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Naleśniki japońskie są puszyste, delikatne i niebiańsko pyszne. Naleśniki rodem z Japonii są idealne na niedzielne śniadanie. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka foremek do smażenia aksamitnych naleśników i gotowe!
Polecamy także: Pancake - amerykańskie naleśniki z maślanki
SKŁADNIKI
- 4 foremki, pierścienie o średnicy ok. 10 cm
- 2 duże jaja
- 180 ml maślanki
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść w misce jajka, maślankę, cukier, ekstrakt waniliowy i sól, a następnie przez kilka sekund mieszaj blenderem nastawionym na niskie obroty.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Kontynuuj mieszanie składników przez 15-20 sekund.
- Ustaw patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę oleju.
- Foremki wysmaruj dokładnie olejem, umieść na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka minut, zanim wypełnisz je naleśnikową masą.
- Smaż przez cztery minuty, dopóki u góry naleśnika nie pojawią się bąbelki.
- Za pomocą łopatki delikatnie obróć naleśnik i pozwól mu gotować przez kolejne trzy minuty.
- Można podawać z masłem i syropem klonowym lub świeżymi owocami.