Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Podajemy przepis na pancakes

Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Podajemy przepis na pancakes

Autor Zdjęcia: photos.com

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na pancakes, oryginalne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym. Pancakes możesz serwować także w wersji wytrawnej, np. z serem lub bekonem. Sprawdź, jak zrobić grube, piętrowe pancakes, idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek. 

 

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce wymieszaj łyżką suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zrób dołek. Wlej do niego mleko, roztopione, lekko ostudzone masło i wbij jajko. Zmiksuj całość, aż masa będzie miała gładką konsystencję.

  • Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wylewaj na nią ciasto - około 1/3 szklanki na jeden naleśnik. Smaż z dwóch stron, aż będzie lekko brązowy.

  • Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują na ciepło, podawane prosto z patelni, polane syropem klonowym. Możesz jednak podawać je tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie smakują także w wersji wytrawnej - z bekonem, serem lub szpinakiem.