Makaron z kozim serem: inspiracja Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
40 min
4
Makaron z kozim serem to danie dla tych, którzy lubią specyficzny aromat i smak tego jakże ciekawego sera. Nawet jeśli jesteś do niego sceptycznie nastawiona, daj mu szansę. Zwłaszcza że Magda Gessler przyznaje, że to ulubione danie jej trzeciego męża.
SKŁADNIKI
- 50 dag makaronu tagliatelle
- 4 pomidory malinowe
- 10 dag sera koziego
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka rozmarynu
- gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastaw piekarnik na 220 stopni. Papryki umyj, polej lekką oliwą i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. Po upieczeniu obierz papryki ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
- Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy. Wrzuć pomidory i paprykę. Dopraw mieloną papryką, rozmarynem i odrobiną tabasco. Duś około 15 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy pomidory zmiękną, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę cukru i soli.
- Makaron odcedź, zahartuj zimną wodą i dodaj do sosu pomidorowego.
- Ubij śmietanę. Ser kozi pokrój na kawałki. Oba składniki dodaj do makaronu z sosem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj posypane świeżym rozmarynem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?