Makaron z kozim serem: inspiracja Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Makaron z kozim serem: przepis Magdy Gessler
Autor: photos.com Makaron można przyrządzić na 1000 sposobów - na przykład korzystając z przepisu Magdy Gessler
łatwy
40 min
4

Makaron z kozim serem to danie dla tych, którzy lubią specyficzny aromat i smak tego jakże ciekawego sera. Nawet jeśli jesteś do niego sceptycznie nastawiona, daj mu szansę. Zwłaszcza że Magda Gessler przyznaje, że to ulubione danie jej trzeciego męża.

SKŁADNIKI

  • 50 dag makaronu tagliatelle
  • 4 pomidory malinowe
  • 10 dag sera koziego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka rozmarynu
  • gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nastaw piekarnik na 220 stopni. Papryki umyj, polej lekką oliwą i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. Po upieczeniu obierz papryki ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
  • Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy. Wrzuć pomidory i paprykę. Dopraw mieloną papryką, rozmarynem i odrobiną tabasco. Duś około 15 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gdy pomidory zmiękną, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę cukru i soli.
  • Makaron odcedź, zahartuj zimną wodą i dodaj do sosu pomidorowego.
  • Ubij śmietanę. Ser kozi pokrój na kawałki. Oba składniki dodaj do makaronu z sosem i delikatnie wymieszaj. 
  • Podawaj posypane świeżym rozmarynem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zuzanna Lubart