Makaron rurki z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym

2021-03-29
Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock, Shutterstock
łatwy
30 min
4

Makaron rurki z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym to proste danie obiadowe. Można go bardzo szybko przygotować. Jeśli wszystko wcześniej pokroiliśmy, to kurczak i cukinia gotują się w tym samym czasie, co makaron. Łatwy i smaczny posiłek w kilka chwil. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu, czyli 1 opakowanie
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1-3 cukinie
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chili
  • sól i pieprz
  • 250 ml śmietany 30% lub 1 puszka mleka kokosowego
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji zamieszczonej przez producenta na opakowaniu.
  • Pierś kurczaka pokroić na kawałki, wielkości kęsa. Posypać solą, pieprzem, curry, imbirem i chili.
  • Cukinię przekroić na pół, małe cukinie pokroić na półplasterki, a większe na ćwierćplasterki.
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek pokroić drobno.
  • Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać piersi kurczaka i usmażyć na rumiano. 
  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać cukinię i smażyć, aż warzywo zmięknie i straci na objętości. 
  • Wlać śmietanę lub mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia.
  • Makaron wymieszać z kurczakiem i cukinią w sosie.