Makaron rurki z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Makaron rurki z cukinią i kurczakiem w sosie śmietanowym to proste danie obiadowe. Można go bardzo szybko przygotować. Jeśli wszystko wcześniej pokroiliśmy, to kurczak i cukinia gotują się w tym samym czasie, co makaron. Łatwy i smaczny posiłek w kilka chwil.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu, czyli 1 opakowanie
- 500 g piersi kurczaka
- 1-3 cukinie
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- pół łyżeczki chili
- sól i pieprz
- 250 ml śmietany 30% lub 1 puszka mleka kokosowego
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji zamieszczonej przez producenta na opakowaniu.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki, wielkości kęsa. Posypać solą, pieprzem, curry, imbirem i chili.
- Cukinię przekroić na pół, małe cukinie pokroić na półplasterki, a większe na ćwierćplasterki.
- Cebulę pokroić w piórka, czosnek pokroić drobno.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać piersi kurczaka i usmażyć na rumiano.
- Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Dodać cukinię i smażyć, aż warzywo zmięknie i straci na objętości.
- Wlać śmietanę lub mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia.
- Makaron wymieszać z kurczakiem i cukinią w sosie.