Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym bez woka: przepis na szybki obiad z piekarnika

Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym bez woka: przepis na szybki obiad z piekarnika
Autor: Shutterstock Kurczak teriyaki w słodko-pikantnym sosie z makaronem ryżowym
łatwy
30 min
4

Tak, kurczaka teriyaki można przygotować bez woka, bez patelni, za to w piekarniku. To naprawdę sprytny sposób na szybki obiad. To nie będzie zwykły kurczak, to będą delicję. Potrzebujecie kurczaka, sosu sojowego, cukru, czosnku i imbiru oraz błyskawicznego makaronu ryżowego. Uwierzcie mi to działa! 

SKŁADNIKI

  • Na kurczaka w sosie teriyaki:
  • 300 ml gorącej wody
  • 30 g brązowego cukru
  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 g świeżego imbiru, drobno startego
  • 6 ząbków czosnku, startych
  • 1–2 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie lub do smaku)
  • 5-6 filetów z udka kurczaka, bez kości, bez skóry
  • 250 g błyskawicznego makaronu ryżowego (pięciominutowego)
  • Na dekorację:
  • mała garść posiekanej świeżej kolendry
  • 3 cebule dymki , pokrojone w cienkie plasterki
  • nasiona sezamu
  • plasterki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu żaroodpornym wymieszaj gorącą wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos sojowy, starty imbir, starty czosnek i płatki chili. Wymieszaj wszystko razem.
  • Dodaj całe kawałki udek lub pokrojonego na paski kurczaka. Można tak przygotowanego kurczaka piec od razu, choć ja zachęcam, aby go pozostawić w lodówce na 30 minut do zamarynowania. Jeszcze lepiej zrobić to wieczorem poprzedniego dnia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół, do 180°C w trybie wentylatora.
  • Wstaw naczynie z kurczakiem w marynacie do piekarnika. Piecz 25 minut kurczaka pokrojonego na paski, lub do 35 minut całe filety z udek.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika. Mięso z udek kurczaka wyjmij na duży talerz i odstaw.
  • Do gorącej marynaty włóż makaron. Jeśli marynata bardzo odparowała, uzupełnij ją gorącą wodą.
  • Kurczaka z powrotem umieść na makaronie. Wstaw do piekarnika na 10 minut, aby makaron wchłonął wilgoć.
  • Wyjmij z piekarnika i wymieszaj. Podawaj udekorowany kolendrą, dymką, cytryną i sezamem.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej