Kluski scykane - jak zrobić ziemniaczane hałuski

2021-03-04
Kluski scykane - jak zrobić ziemniaczane hałuski
Autor: Shutterstock Kluski scykane inaczej nazywane hałuskami.
łatwy
30 min
4

Kluski scykane to góralska wersja szarych klusek, nazywanych również przecierakami lub żelaziakami. To smaczne kluski z dodatkiem surowych tartych ziemniaków, które "scyka" się do garnka z płaskiego talerza lub deski. Najlepiej smakują po góralsku - z bryndzą i skwarkami.

Składniki

1 kg mączystych ziemniaków

1 szklanka mąki

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki na papkę, a następnie osączyć na płótnie lub złożonej kilka razy gazie.

Odsączoną z ziemniaków wodę warto odstawić na kilka chwil, następnie ostrożnie zlać płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków wraz z mąką i solą. dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

W sporym garnku zagotować wodę, osolić ją. Ciasto wykładać cienką warstwą na płaski talerz lub deskę i oddzielać (scykać) niewielkie porcje prosto do wrzątku.

Gotować do miękkości (w zależności od wielkości klusek 3-5 minut od wypłynięcia). 

Gotowe kluski dobrze odcedzić i ułożyć na talerzu do odparowania. Przed podaniem polać stopionym tłuszczem i skwarkami.

Znakomicie smakują również hałuski posypane pokruszoną bryndza lub twarogiem.