Kluski scykane - jak zrobić ziemniaczane hałuski
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kluski scykane to góralska wersja szarych klusek, nazywanych również przecierakami lub żelaziakami. To smaczne kluski z dodatkiem surowych tartych ziemniaków, które "scyka" się do garnka z płaskiego talerza lub deski. Najlepiej smakują po góralsku - z bryndzą i skwarkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 szklanka mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki na papkę, a następnie osączyć na płótnie lub złożonej kilka razy gazie.
- Odsączoną z ziemniaków wodę warto odstawić na kilka chwil, następnie ostrożnie zlać płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków wraz z mąką i solą. dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
- W sporym garnku zagotować wodę, osolić ją. Ciasto wykładać cienką warstwą na płaski talerz lub deskę i oddzielać (scykać) niewielkie porcje prosto do wrzątku.
- Gotować do miękkości (w zależności od wielkości klusek 3-5 minut od wypłynięcia).
- Gotowe kluski dobrze odcedzić i ułożyć na talerzu do odparowania. Przed podaniem polać stopionym tłuszczem i skwarkami.
- Znakomicie smakują również hałuski posypane pokruszoną bryndza lub twarogiem.