Kluski scykane - jak zrobić ziemniaczane hałuski

2021-03-04
Kluski scykane - jak zrobić ziemniaczane hałuski
Autor: Shutterstock Kluski scykane inaczej nazywane hałuskami.
łatwy
30 min
4

Kluski scykane to góralska wersja szarych klusek, nazywanych również przecierakami lub żelaziakami. To smaczne kluski z dodatkiem surowych tartych ziemniaków, które "scyka" się do garnka z płaskiego talerza lub deski. Najlepiej smakują po góralsku - z bryndzą i skwarkami.

Składniki

1 kg mączystych ziemniaków

1 szklanka mąki

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki na papkę, a następnie osączyć na płótnie lub złożonej kilka razy gazie.

Odsączoną z ziemniaków wodę warto odstawić na kilka chwil, następnie ostrożnie zlać płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków wraz z mąką i solą. dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.

W sporym garnku zagotować wodę, osolić ją. Ciasto wykładać cienką warstwą na płaski talerz lub deskę i oddzielać (scykać) niewielkie porcje prosto do wrzątku.

Gotować do miękkości (w zależności od wielkości klusek 3-5 minut od wypłynięcia). 

Gotowe kluski dobrze odcedzić i ułożyć na talerzu do odparowania. Przed podaniem polać stopionym tłuszczem i skwarkami.

Znakomicie smakują również hałuski posypane pokruszoną bryndza lub twarogiem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE