Makowy pleśniak
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Pleśniak to łatwe w wykonaniu i pyszne ciasto, w którym świetnie łączy się lekko kwaskowy smak powideł i słodka beza. Jeśli również je lubicie wyprubujcie również nowej wersji - z makiem. Podajemy sprawdzony przepis na makowy pleśniak.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowej masy makowej
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżka kakao
- Beza:
- 4 białka
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto i podzielić na 3 czę
- Jedną część włożyć do zamrażalnika, do kolejnej dodać kakao i zagnieść jeszcze raz, włożyć do lodówki.
- Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia, rozprowadzić na niej masę makową. Na wierzch zetrzeć ciasto kakaowe.
- Białka ubić z cukrem, pod koniec dodając kisiel. Pianę wyłożyć na placek, na nią z kolei zetrzeć ostatnią część ciasta (z zamrażalnika).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 35 min.