Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi: jak zrobić domowe lizaki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bajeczne lizaki z owocami jagodowymi zachwycą nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Jak zrobić domowe lizaki? To bardzo łatwe. Trzeba przygotować syrop o odpowiedniej gęstości i zalać nim przygotowane dekoracje owocowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 cytryny, wyciśnięty sok
- 3 łyżki różnych owoców jagodowych, świeżych: truskawek, poziomek, jagód, borówek, acai, morwy, minikiwi, agrestu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym.
- Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop.
- Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.
- Zdjąć z ognia syrop.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach całe lub pokrojone na plasterki świeże owoce. Wystarczy kilka drobnych owoców lub 1-2 plasterki większego.
- Na każdą porcję owoców wylać po 2 łyżki syropu.
- Na zastygającej masie ułożyć drewniane patyczki. Docisnąć. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.
- Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.