Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem: pyszne i proste danie rybne
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pieczony łosoś nadziewany szpinakiem to absolutnie zniewalające danie rybne. Soczysty łosoś i świeże w smaku nadzienie idealnie się uzupełniają. Do tego to prosta i łatwa potrawa, którą przyrządzisz w kilka chwil. Najlepiej użyć grubych filetów łososia bez skóry oraz mrożonego szpinaku w kostkach. Efekt murowany!
Wypróbuj także przepisy z łososiem:
Łosoś zapiekany z ryżem po francusku
Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 grube filety z łososia bez skóry i ości
- 4 kostki mrożonego szpinaku
- 100 g kremowego serka
- 100 g mozzarelli, startej
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połówki wycisnąć sok, a drugą pokroić na plasterki.
- Każdy filet z łososia naciąć, tworząc kieszonkę. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, obłożyć plasterkami cytryny i odstawić na 20 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać szpinak, przyprawić go czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusić 2-3 minuty.
- Zdjąć szpinak z ognia i dodać do niego kremowy serek.
- Nadzieniem szpinakowym napełnić kieszonki w filetach z łososia.
- Naczynie do zapiekania posmarować 1 łyżką oliwy. Ułożyć filety z łososia napełnione nadzieniem. Obłożyć plasterkami cytryny. Posypać startą mozzarellą.
- Łososia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30 minut.