Wieprzowina w letnich owocach z programu UGOTOWANI TVN
2021-03-29

średni
60 min
4
Lubisz ostre dania, przełamane słodkim akcentem? Proponujemy pomysł na wieprzową przyjemność w letnich owocach. To doskonałe połączenie mięsa z owocami polubisz i Ty.
SKŁADNIKI
- 700 g polędwicy wieprzowej
- Marynata do mięsa:
- łyżka octu balsamicznego
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- Sos:
- 4 świeże brzoskwinie
- suszone morele
- suszona papaja
- mały słoik musztardy francuskiej
- 4 łyżki musztardy Dijon
- mały słoik konfitury z moreli i brzoskwiń
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- pieprz ziołowy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marynata: Do przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj ocet balsamiczny i przyprawy.
- Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować 2 dni przed przygotowaniem posiłku.
- Owoce pokrój w plasterki i dopraw pieprzem ziołowym oraz solą. Całość podlej wodą oraz winem i duś przez około pół godziny.
- Mięso wyjmij z marynaty, a następnie usmaż na rozgrzanej oliwie.
- Kiedy sos jest już gotowy dodaj polędwiczki i duś wszystko na małym ogniu.
- Gotowe mięso podawaj razem z owocowym sosem i ziemniakami.
- Można ozdobić cząstkami brzoskwini i gałązką świeżego tymianku.