Wieprzowina w letnich owocach z programu UGOTOWANI TVN

2021-03-29
Wieprzowina z letnimi owocami
Autor: Shutterstock Wieprzowina z letnimi owocami to znakomite danie na przyjęcie.
średni
60 min
4

Lubisz ostre dania, przełamane słodkim akcentem? Proponujemy pomysł na wieprzową przyjemność w letnich owocach. To doskonałe połączenie mięsa z owocami polubisz i Ty.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynata: Do przeciśniętego przez praskę czosnku dodaj ocet balsamiczny i przyprawy.
  • Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować 2 dni przed przygotowaniem posiłku.
  • Owoce pokrój w plasterki i dopraw pieprzem ziołowym oraz solą. Całość podlej wodą oraz winem i duś przez około pół godziny.
  • Mięso wyjmij z marynaty, a następnie usmaż na rozgrzanej oliwie.
  • Kiedy sos jest już gotowy dodaj polędwiczki i duś wszystko na małym ogniu. 
  • Gotowe mięso podawaj razem z owocowym sosem i ziemniakami.
  • Można ozdobić cząstkami brzoskwini i gałązką świeżego tymianku.