Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym: idealna do kopytek lub klusek śląskich
2020-07-26

łatwy
30 min
4
Wieprzowina w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na nieskomplikowany i pyszny obiad. Duszony schab lub szynka skąpane w aromatycznym sosie idealnie pasują do kopytek lub klusek śląskich. Ten przepis do evergreen, który nigdy się nie nudzi.
Polecam sprawdzone przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:
Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej
Domowy pulled pork: szarpana wieprzowina wolno pieczona
Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku
Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe
SKŁADNIKI
- 400-500 g środkowego schabu wieprzowego lub szynki wieprzowej
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 150 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące.
- W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron.
- Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na tłuszcz ze smażenia wieprzowiny dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć do chwili, gdy sok, który wypuszczą warzywa odparuje.
- Włożyć z powrotem obsmażone mięso. Wlać 1 szklankę wody lub tyle, aby przykryć mięso.
- Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 20 minut.
- Dodać śmietanę i wymieszać.
- Podawać z kopytkami i kiszonym ogórkiem.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad