Udka po węgiersku - faszerowane papryką, owijane boczkiem

Udka po węgiersku - faszerowane papryką, owijane boczkiem
Autor: Shutterstock Udka po węgiersku  to pyszne i efektownie prezentujące się danie, łatwe do przygotowania
łatwy
30 min
4

Udka po węgiersku to  efektowne danie za grosze. Takie udka nie tylko świetnie się prezentują, ale też wyśmienicie smakują, dzięki dodatkowi zdecydowanych w smaku przypraw.

SKŁADNIKI

  • 6 udek (najlepiej kupić od razu bez kości)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ajwaru
  • 3 plastry sera
  • 12 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka - jeśli nie są bez kości - wytrybować za pomocą ostrego noża.
  • Ajwar wymieszać z olejem i przyprawami. Tak przygotowaną marynatą natrzeć udka.
  • Paprykę i ogórki pokroić w paski, plastry sera na pół, cebulę w piórka.
  • Na środku każdego udka ułożyć kawałki papryki, ogórków, cebulę i 1/2 plastra sera.
  • Udka zwinąć, tak by nadzienie znalazło się wewnątrz i każde owinąć szczelnie 2 plastrami boczku.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej