Udka po węgiersku - faszerowane papryką, owijane boczkiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Udka po węgiersku to efektowne danie za grosze. Takie udka nie tylko świetnie się prezentują, ale też wyśmienicie smakują, dzięki dodatkowi zdecydowanych w smaku przypraw.
SKŁADNIKI
- 6 udek (najlepiej kupić od razu bez kości)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 3 łyżki ajwaru
- 3 plastry sera
- 12 cienkich plastrów wędzonego surowego boczku
- sól, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka - jeśli nie są bez kości - wytrybować za pomocą ostrego noża.
- Ajwar wymieszać z olejem i przyprawami. Tak przygotowaną marynatą natrzeć udka.
- Paprykę i ogórki pokroić w paski, plastry sera na pół, cebulę w piórka.
- Na środku każdego udka ułożyć kawałki papryki, ogórków, cebulę i 1/2 plastra sera.
- Udka zwinąć, tak by nadzienie znalazło się wewnątrz i każde owinąć szczelnie 2 plastrami boczku.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.