Soczyste piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Soczyste piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla są pysznym wspomnieniem wakacji w Grecji. Zaostrzą też apetyt na kolejny urlop w tej słonecznej krainie. Piersi z w greckiej marynacie są tak pyszne, że uwielbiają je dojrzali i nawet bardzo nie dojrzali smakosze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2 cytryny, wyciśnięty sok
- 1 cytryna, starta skórka
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
- 1 łyżka świeżej pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 6 dużych piersi z kurczaka (około 2 kg)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj marynatę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, świeży tymianek, świeże oregano, świeży rozmaryn, świeżą pietruszkę, sól i czarny pieprz).
- Marynuj kurczaka. Dodaj piersi z kurczaka do marynaty i dobrze wymieszaj, aby pokryć marynatą. Pozwól kurczakowi marynować się przez co najmniej 30 minut, a jeszcze lepiej do dwóch godzin.
- Przygotuj grill. Ruszt lub powierzchnię patelni grillowej posmaruj cienko olejem roślinnym. Ustaw grill na średnią temperaturę.
- Grilluj kurczaka. Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść bezpośrednio na grillu. Przykryj grill węglowy lub gazowy pokrywką, piekarnik po prostu zamknij, a na patelni grillowej użyj pokrywki lub zmoczony papier do pieczenia. Pozwól kurczakowi grillować się przez około 5 minut. Następnie za pomocą szczypiec odwróć każdą pierś. Grilluj przez dodatkowe 5-7 minut (lub dłużej).
- Pozwól kurczakowi odpocząć. Zdejmij piersi z kurczaka z grilla i odłóż na czysty talerz. Okryj folią aluminiową lub przykryj pokrywką i pozwól odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem i podaniem.