Soczyste kotlety schabowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczyste kotlety ze schabu środkowego w sosie śmietanowo-pieczarkowym to łatwe danie z piekarnika. Smakują wybornie, a przygotowanie ich zajmie wam kilka chwil. Rodzina będzie was całować po rękach za tak wybornie przygotowany schab.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2,5 kg schabu wieprzowego
- 550 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 750 g pieczarek, najlepiej mieszanki białych grzybów i portobello
- 400 g śmietany 18%
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 36%
- sól i pieprz do smaku
- tymianek suszony do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, włączając grzanie góra i dół
- Przekrój cebulę na pół i pokrój w plastry o grubości 2–3 mm.
- Czosnek drobno pokrój w kostkę. Oczyść świeże pieczarki i pokrój je.
- Pokrój schab w plastry o grubości około 10–12 mm (lub użyj gotowych sznycli ze schabu środkowego), dopraw z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i, jeśli chcesz, papryką w proszku; ułóż kotlety na dnie brytfanny lub blachy do pieczenia. Jeśli to możliwe, plastry mięsa powinny pokrywać całe dno naczynia, nie powinny nachodzić na siebie.
- Podgrzej 2 łyżki masła na patelni; dodaj cebulę, sól, pieprz i tymianek na patelnię; duś na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, czyli ok. 12 minut
- Rozgrzej drugą patelnię, podsmaż pieczarki bez tłuszczu przez 4-5 minut na dużym ogniu. Następnie dodaj pozostałe masło, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj śmietanę i duś przez kolejne 3-4 minuty. Na koniec dodaj tłustą śmietanę i zagotuj.
- Na kotletach rozłóż równomiernie cebulę i sos grzybowy, wygładź, upewniając się, że mięso jest całkowicie pokryte sosem.
- Piecz w piekarniku przez około 60 minut.