Pikantny kurczak z bakłażanem i daktylami: obłędnie pyszny przepis kuchni marokańskiej
2020-08-05

łatwy
30 min
4
Pikantny kurczak z bakłażanem i daktylami to mój wyraz tęsknoty za wakacyjnymi podróżami. Przynajmniej za stołem mogę się przenieść do gorącego i egzotycznego Maroka. Ten marokański przepis pozwala przygotować jednocześnie pyszne mięso i doskonały ryż pełen smaków i aromatów. Polecam gorąco!
Więcej przepisów na doskonałe dania z kurczaka w galerii:
SKŁADNIKI
- 225 gramów ryżu basmati
- 1 duża cebula (grubo posiekana)
- 1 bakłażan (pokrojony w kostkę)
- 3 ząbki czosnku (zmiażdżone lub przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 3 łyżeczki mielonego kminku
- 4 łyżeczki pasty harissa
- 1 pomarańcza, starta skórka i sok wyciśnięty
- 8 udek z kurczaka ze skórą i kością
- 12 daktyli (bez pestek i w plasterkach)
- 600 mililitrów gorącego rosołu z kurczaka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 15 gramów posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Ryż przełożyć na sito i umyć pod bieżącą wodą. Płukać tak długo, aż woda będzie czysta.
- Ryż przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego o boku 30 cm). Do ryżu dodać cebulę, bakłażana, czosnek, przyprawy i daktyle. Wymieszać. Wlać gorący bulion drobiowy.
- Na wierzchu ułożyć udka kurczaka skórką do góry. Posypać je solą. Skropić olejem.
- Piec bez przykrycia przez 40 minut. Kurczak powinien się ładnie zrumienić, upiec w środku, a ryż ugotować.
- Posypać prażonymi na suchej patelni orzechami pistacjowymi i podawać z zieloną sałatą.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?