Najlepsze udka duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Udka duszone w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to błyskawiczne danie obiadowe. Śmietanowy sos jest pełen smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>
Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>
SKŁADNIKI
- 4 udka kurczaka z kością i skórą
- 1 łyżka oleju w którym marynowały się pomidory
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, średniej wielkości, pokrojona w kostkę
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 2 szklanki szpinaku baby, młodych liści
- 200 ml rosołu drobiowego
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- ½ szklanki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka oprószyć 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczka mielonego pieprzu.
- Na patelni rozgrzać olej, ułożyć udka skórką do dołu i smażyć do zrumienienia. Następnie odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać suszone pomidory, pokrojone w paski, oraz szpinak. Zamieszać i smażyć krótko, do momentu, jak liście szpinaku zmienią kolor.
- Wlać gorący rosół i śmietanę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać parmezan, zamieszać, aby się rozpuścił. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Udka kurczaka ponownie przełożyć na patelnię, polać sosem, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 6-8 minut.
- Podawać z makaronem.