Mięciutka karkówka w sosie - przepis na karczek, który rozpływa się w ustach
2022-03-22
łatwy
40 min
4
Mięciutka karkówka w sosie gości u mnie na stole regularnie. Lubimy karczek wieprzowy, bo dzięki przerostom jest miękki i soczysty, a uduszony w sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dziś proponuję do karkówki podać sos piwno-cebulowy. To dodatek do mięsa niesamowicie wyrazisty, esencjonalny i aksamitny, a przygotowuję go na bazie ciemnego piwa porter i dwóch rodzajów cebuli.
SKŁADNIKI
- 4 plastry karkówki wieprzowej
- 2 łyżeczki musztardy
- olej
- 1 duża żółta cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1 duża cebula czosnkowa, posiekana w drobną kostkę
- 1,5 szklanki ciemnego piwa typu porter
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu wołowego
- kilka lisków świeżej szałwii
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry karkówki ułożyć na desce i ostrym nożem w kilku miejscach ponacinać przecinające je żyłki tkanki łącznej i tłuszczu, dzięki temu nie będą się zwijać w czasie smażenia.
- Mięso rozbić delikatnie dłonią złożoną w pięść lub drewnianą gałką do ziemniaków. Jeśli lubicie, można je robić tłuczkiem do mięsa, ale moim zdaniem zbyt cienkie kotlety karkowe nie są tak smaczne.
- Tak przygotowane plastry karkówki oprószyć solą i pieprzem i cieniutko posmarować musztardą, odstawić na 1-2 godziny do lodówki, a jeśli masz możliwość to na całą noc.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na mocnym gazie, układać na nim mięso i smażyć po 3-4 minuty z obu stron, aby ładnie się zrumieniło i zamknęło wewnątrz soki. Następnie zdjąć z patelni.
- Do resztek oleju po mięsie dodać masło i zeszklić na nim posiekane cebule, dodać cukier, sól, pieprz oraz świeże, drobno posiekane zioła.
- Podgrzewać na średnim gazie, aż cebula zrobi się zupełnie przezroczysta i zacznie się karmelizować, wtedy dodać mąkę i mieszać przez ok. 1 minuty, po czym wlać piwo.
- Dokładnie wymieszać składniki i zostawić na średnim gazie na kilka minut, następnie wlać bulion i ponownie wymieszać.
- Sos jest niemal gotowy, teraz należy włożyć do niego usmażoną wcześniej karkówkę i podgrzewać na niedużym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie ,a sos zredukuje się i zgęstnieje.
- Podawać z tłuczonymi ziemiankami i sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne