Mięciutka karkówka w sosie - przepis na karczek, który rozpływa się w ustach

Mięciutka karkówka w sosie
Autor: Shutterstock Mięciutka karkówka w sosie piwno-cebulowym podana z tłuczonymi ziemniakami.
łatwy
40 min
4

Mięciutka karkówka w sosie gości u mnie na stole regularnie. Lubimy karczek wieprzowy, bo dzięki przerostom jest miękki i soczysty, a uduszony w sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dziś proponuję do karkówki podać sos piwno-cebulowy. To dodatek do mięsa niesamowicie wyrazisty, esencjonalny i aksamitny, a przygotowuję go na bazie ciemnego piwa porter i dwóch rodzajów cebuli.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • olej
  • 1 duża żółta cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 duża cebula czosnkowa, posiekana w drobną kostkę
  • 1,5 szklanki ciemnego piwa typu porter
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • kilka lisków świeżej szałwii
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry karkówki ułożyć na desce i ostrym nożem w kilku miejscach ponacinać przecinające je żyłki tkanki łącznej i tłuszczu, dzięki temu nie będą się zwijać w czasie smażenia.
  • Mięso rozbić delikatnie dłonią złożoną w pięść lub drewnianą gałką do ziemniaków. Jeśli lubicie, można je robić tłuczkiem do mięsa, ale moim zdaniem zbyt cienkie kotlety karkowe nie są  tak smaczne.
  • Tak przygotowane plastry karkówki oprószyć solą i pieprzem i cieniutko posmarować musztardą, odstawić na 1-2 godziny do lodówki, a jeśli masz możliwość to na całą noc.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na mocnym gazie, układać na nim mięso i smażyć po 3-4 minuty z obu stron, aby ładnie się zrumieniło i zamknęło wewnątrz soki. Następnie zdjąć z patelni.
  • Do resztek oleju po mięsie dodać masło i zeszklić na nim posiekane cebule, dodać cukier, sól, pieprz oraz świeże, drobno posiekane zioła. 
  • Podgrzewać na średnim gazie, aż cebula zrobi się zupełnie przezroczysta i zacznie się karmelizować, wtedy dodać mąkę i mieszać przez ok. 1 minuty, po czym wlać piwo.
  • Dokładnie wymieszać składniki i zostawić na średnim gazie na kilka minut, następnie wlać bulion i ponownie wymieszać.
  • Sos jest niemal gotowy, teraz należy włożyć do niego usmażoną wcześniej karkówkę i podgrzewać na niedużym ogniu, aż mięso będzie całkiem miękkie ,a  sos zredukuje się i zgęstnieje.
  • Podawać z tłuczonymi ziemiankami i sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Co zrobić z karkówki - 10 sprawdzonych przepisów na pyszny karczek wieprzowy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej