Kotlety ziemniaczane z kurczakiem: oszczędny przepis na sycący obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ziemniaczane kotlety z mielonym mięsem kurczaka to zaskakująca potraw. Kotlety łączą w sobie walory placków ziemniaczanych i kotletów mielonych. Wypróbujcie ten śmiały przepis i cieszcie się pysznymi kotletami z tartych ziemniaków i mielonego mięsa z udek kurczaka!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z udek kurczaka
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypioru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać. Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na czystą ściereczkę. Zebrać rogi ściereczki, mocno skręcić i odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wilgoci.
- Do rozdrobnionych ziemniaków i cebuli, dodać mięso, posiekany drobno szczypiorek oraz natkę pietruszki. Dodać także rozmącone jajko i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Masę wyrobić na jednorodną mieszaninę.
- Z masy formować okrągłe kotlety. Powinny być wielkości połowy normalnego kotleta mielonego. Zbyt duże mogą się rozpadać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron. Około 3-4 minuty na każdą stronę.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?