Karmelowe nóżki, czyli podudzia z kurczaka pieczone w słodko-korzennym sosie
2022-02-13
łatwy
40 min
6
Karmelowe nóżki, czyli podudzia z kurczaka przygotowane na słodko z wyraźną, korzenną nutą smakują zwłaszcza miłośnikom przełamanych smaków. Wg mnie wyśmienicie grają z ryżem i sałatą masłową - skropioną odrobiną oliwy i soku z cytryny.
SKŁADNIKI
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- sól i biały pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 h.
- Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka na dość intensywnym ogniu ze wszystkich stron.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać miód cukier, cynamon i goździki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści aż składniki połączą.
- Pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem miodowym i piec 40 min w 180 st. C.
- Podczas pieczenia kurczaka trzeba regularnie polewać sosem, aby powstała karmelowa błyszcząca glazura.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne