Karmelowe nóżki, czyli podudzia z kurczaka pieczone w słodko-korzennym sosie

Karmelowe nówki
Autor: Shutterstock Karmelowe nówki to świetny patent na drób na słodko
łatwy
40 min
6

Karmelowe nóżki, czyli podudzia z kurczaka przygotowane na słodko z wyraźną, korzenną nutą smakują zwłaszcza miłośnikom przełamanych smaków. Wg mnie wyśmienicie grają z ryżem i sałatą masłową -  skropioną odrobiną oliwy i soku z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 1  kg podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • sól i biały pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 h.
  • Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka na dość intensywnym ogniu ze wszystkich stron.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać miód cukier, cynamon i goździki. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści aż składniki połączą.
  • Pałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem miodowym i piec 40 min w 180 st. C.
  • Podczas pieczenia kurczaka trzeba regularnie polewać sosem, aby powstała karmelowa błyszcząca glazura.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia z kurczaka -10 sprawdzonych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej