Jednogarnkowe spaghetti z klopsikami. Wszystkie składniki ugotujesz razem, nawet makaron

Jednogarnkowe spaghetti
Autor: Shutterstock Ten pyszny obiad można przygotować w całości w jednym garnku.
łatwy
30 min
4

To co wyróżnia ten przepis spośród miliona popularnych receptur na spaghetti z sosem i klopsikami, to fakt, że nie trzeba oddzielnie gotować makaronu. Cały obiad przygotowuje się niemal za jednym zamachem, w mniej niż pół godziny, brudząc tylko jeden garnek lub patelnię.

SKŁADNIKI

  • 250 g spaghetti
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 0,5 bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1-2 łyżki parmezanu mielonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 spora marchewka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szklanki wrzątku
  • sól, pieprz
  • drobno posiekana, świeża bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę namoczyć w niedużej ilości wody, następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i wymieszać z mięsem i jajkiem.
  • Masę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać połowę parmezanu i dobrze wyrobić. Uformować niewielkie kulki.
  • Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę i czosnek posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na dużej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozgrzać oliwę i zrumienić klopsiki ze wszystkich stron.
  • Mięsne kulki przesunąć na bok garnka lub patelni, na wolna powierzchnię naczynia wrzucić warzywa smażyć ok 2 minut.
  • Do garnka dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i delikatnie wymieszaj. Dodaj suche spaghetti i zalej wrzątkiem. 
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj pod przykryciem  ok. 15 minut. Makaron powinien w tym czasie się ugotować, a sos zrobić gęsty.
  • Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut, następnie dodaj bazylie i resztę parmezanu i wymieszaj. Od razu podawaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej