Jednogarnkowe spaghetti z klopsikami. Wszystkie składniki ugotujesz razem, nawet makaron
2023-01-27
łatwy
30 min
4
To co wyróżnia ten przepis spośród miliona popularnych receptur na spaghetti z sosem i klopsikami, to fakt, że nie trzeba oddzielnie gotować makaronu. Cały obiad przygotowuje się niemal za jednym zamachem, w mniej niż pół godziny, brudząc tylko jeden garnek lub patelnię.
SKŁADNIKI
- 250 g spaghetti
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 0,5 bułki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1-2 łyżki parmezanu mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 spora marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szklanki wrzątku
- sól, pieprz
- drobno posiekana, świeża bazylia do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć w niedużej ilości wody, następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i wymieszać z mięsem i jajkiem.
- Masę doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać połowę parmezanu i dobrze wyrobić. Uformować niewielkie kulki.
- Cebulę, marchewkę i czosnek obrać. Cebulę i czosnek posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dużej patelni lub w garnku z grubszym dnem rozgrzać oliwę i zrumienić klopsiki ze wszystkich stron.
- Mięsne kulki przesunąć na bok garnka lub patelni, na wolna powierzchnię naczynia wrzucić warzywa smażyć ok 2 minut.
- Do garnka dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat i delikatnie wymieszaj. Dodaj suche spaghetti i zalej wrzątkiem.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj pod przykryciem ok. 15 minut. Makaron powinien w tym czasie się ugotować, a sos zrobić gęsty.
- Zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut, następnie dodaj bazylie i resztę parmezanu i wymieszaj. Od razu podawaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?