Indyk po luizjańsku - prosty przepis na pysznego indyka w aromatycznym sosie
2021-10-10
łatwy
45 min
6
Kuchnia Luizjany pachnie tymiankiem i oregano i czerpie garściami z kuchni kreolskiej. Jest prosta i aromatyczna. Indyk po luizjańsku to danie jednogarnkowe, które przygotujesz w kilka chwil. Filety z indyka zanurzone w pachnącym ziołami, lekko pikantnym sosie smakują znakomicie. Idealne do ryżu, ale świetnie smakują też z makaronem lub słodkimi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyczej
- 0,5 kg cienkiej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka lub 1 jalapenio
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- kilka kropli tabasco
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka pokroić w niewielką kostkę a kiełbasę w plasterki.
- Na sporej patelni rozpuścić masło z olejem, wrzucić indyka i kiełbasę , smażyć na średnim aż się ładnie zrumienią ze wszystkich stron.
- Zdjąć kiełbasę i indyka z patelni, a wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż będzie miękka.
- Po ok, 5 minutach, gdy cebula zmięknie zmniejszyć ogień, posypać cebulę mąką i smażyć ok 2 minuty mieszając.
- Zdjąć patelnię z ognia, do cebuli dodać pomidory, tymianek, natkę, liść laurowy, sól i tabasco.
- Na patelnię włożyć z powrotem kurczak i kiełbasę, postawić na małym ogniu i dusić ok 15 min.
- Na koniec dodać pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę. Jeśli używasz jalapenio pokrój je w plasterki.
- Gotuj jeszcze ok 20 minut, w razie potrzeby podlewając woda lub bulionem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego