Indyk po luizjańsku - prosty przepis na pysznego indyka w aromatycznym sosie

Indyk po luizjańsku - prosty przepis na pysznego indyka w aromatycznym sosie
Autor: Shutterstock Indyk po luizjańsku to potrawa inspirowana kreolską jambalayą.
łatwy
45 min
6

Kuchnia Luizjany pachnie tymiankiem i oregano i czerpie garściami z kuchni kreolskiej. Jest prosta i aromatyczna. Indyk po luizjańsku to danie jednogarnkowe, które przygotujesz w kilka chwil. Filety z indyka zanurzone w pachnącym ziołami, lekko pikantnym sosie smakują znakomicie. Idealne do ryżu, ale świetnie smakują też z makaronem lub słodkimi ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi indyczej
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka lub 1 jalapenio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka kropli tabasco
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka pokroić w niewielką kostkę a kiełbasę w plasterki.
  • Na sporej patelni rozpuścić masło z olejem, wrzucić indyka i kiełbasę , smażyć na średnim aż się ładnie zrumienią ze wszystkich stron.
  • Zdjąć kiełbasę i indyka z patelni, a wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę. Smażyć aż będzie miękka.
  • Po ok, 5 minutach, gdy cebula zmięknie zmniejszyć ogień, posypać cebulę mąką i smażyć ok 2 minuty mieszając.
  • Zdjąć patelnię z ognia, do cebuli dodać pomidory, tymianek, natkę, liść laurowy, sól i tabasco.
  • Na patelnię włożyć z powrotem kurczak i kiełbasę, postawić na małym ogniu i dusić ok 15 min.
  • Na koniec dodać pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę. Jeśli używasz jalapenio pokrój je w plasterki.
  • Gotuj jeszcze ok 20 minut, w razie potrzeby podlewając woda lub bulionem.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej