Grillowane tulipy ze skrzydełek kurczaka
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Wielbiciele grilla doskonale wiedzą, że chrupiące skrzydełka to prawdziwy przysmak i doskonała przystawka. Jest to proste i szybkie danie, które każdy z nas wykona. Jeszcze lepsze od zwykłych skrzydełek są grillowane tulipy, czyli górna część skrzydełka z kością ramieniową. Niekiedy ramię skrzydła nacina się wokół kości, przy węższym końcu kawałka i wywija mięso w stronę grubego końca. Tak powstaje coś na kształt „tulipana”. Można je piec lub grillować. Sprawdźcie sami ich wyborny smak.
SKŁADNIKI
- 24 tulipy ze skrzydełek kurczaka, czyli górna część skrzydełka z kością ramieniową
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 duże ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego
- pół łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane skrzydełka umieść w woreczku foliowym z zamknięciem lub w naczyniu.
- Zmieszaj wszystkie składniki w do marynaty i zalej nią kurczaka.
- Wypuść powietrze z worka, zamknij szczelnie, rozprowadź równomiernie marynatę i wstaw do lodówki na 2-4 godziny.
- Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
- Połóż skrzydełka na ruszcie.
- Grilluj skrzydełka bez przykrycia przez 10-15 min obracając co 2-3 min za pomocą szczypiec.