Grillowane tulipy ze skrzydełek kurczaka

2021-03-29
Grillowane tulipy ze skrzydełek kurczaka
Autor: Shutterstock Ramię, to najsmaczniejsza część skrzydełek kurczaka
łatwy
10 min
4

Wielbiciele grilla doskonale wiedzą, że chrupiące skrzydełka to prawdziwy przysmak i doskonała przystawka. Jest to proste i szybkie danie, które każdy z nas wykona. Jeszcze lepsze od zwykłych skrzydełek są grillowane tulipy, czyli górna część skrzydełka z kością ramieniową. Niekiedy ramię skrzydła nacina się wokół kości, przy węższym końcu kawałka i wywija mięso w stronę grubego końca. Tak powstaje coś na kształt „tulipana”. Można je piec lub grillować. Sprawdźcie sami ich wyborny smak.

SKŁADNIKI

  • 24 tulipy ze skrzydełek kurczaka, czyli górna część skrzydełka z kością ramieniową
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 duże ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonej papryki chilli lub pieprzu kajeńskiego
  • pół łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane skrzydełka umieść w woreczku foliowym z zamknięciem lub w naczyniu.
  • Zmieszaj wszystkie składniki w do marynaty i zalej nią kurczaka.
  • Wypuść powietrze z worka, zamknij szczelnie, rozprowadź równomiernie marynatę i wstaw do lodówki na 2-4 godziny.
  • Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
  • Połóż skrzydełka na ruszcie.
  • Grilluj skrzydełka bez przykrycia przez 10-15 min obracając co 2-3 min za pomocą szczypiec.
Redakcja
więcej