Grillowane steki wołowe z sosem z sera pleśniowego wg Pascala Brodnickiego
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj steki wołowe, usmaż je na grillu i podaj z sosem z sera pleśniowego.
SKŁADNIKI
- 1 kg rumsztyku wołowego pokrojonego na steki
- 100 g masła (miękkiego)
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola lub roquefort
- 2 łyżki szałwii świeżej drobno posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie sosu: Wymieszaj masło razem z czosnkiem, serem oraz szałwią. Uformuj rulonik, zawiń go w papier pergaminowy i wstaw do lodówki. Będzie to nasz sos do mięsa - w formie talarków
- Grillowanie steków: Steki posmaruj oliwą, posyp pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią, na grillu węglowym lub grillu gazowym.
- Jeśli chcesz, aby steki były krwiste powinny się grillować po 3 minuty z każdej strony. Jeśli mają być średnio wypieczone pozostaw je na grillu 6-7 minut.
- Kiedy mięso jest już gotowe, na talerzach połóż po kilka niebieskich talarków i gorące mięso z grilla.
- Podawaj z grillowanymi szparagami.