Grillowane steki wołowe z sosem z sera pleśniowego wg Pascala Brodnickiego

2021-03-29
Pascal Brodnicki poleca: Grillowane steki wołowe z niebieskim sosem
Autor: Shutterstock Grillowane steki z sosem z sera pleśniowego to idealne danie na biesiadę w plenerze
łatwy
30 min
4

Zamiast grillować tradycyjną karkówkę polecamy super przepis na smaczną wołowinę z grilla. Przygotuj steki wołowe, usmaż je na grillu i podaj z sosem z sera pleśniowego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rumsztyku wołowego pokrojonego na steki
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g sera pleśniowego typu gorgonzola lub roquefort
  • 2 łyżki szałwii świeżej drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie sosu: Wymieszaj masło razem z czosnkiem, serem oraz szałwią. Uformuj rulonik, zawiń go w papier pergaminowy i wstaw do lodówki. Będzie to nasz sos do mięsa - w formie talarków
  • Grillowanie steków: Steki posmaruj oliwą, posyp pieprzem i grilluj metodą bezpośrednią, na grillu węglowym lub grillu gazowym.
  • Jeśli chcesz, aby steki były krwiste powinny się grillować po 3 minuty z każdej strony. Jeśli mają być średnio wypieczone pozostaw je na grillu 6-7 minut.
  • Kiedy mięso jest już gotowe, na talerzach połóż po kilka niebieskich talarków i gorące mięso z grilla.
  • Podawaj z grillowanymi szparagami.
Redakcja
więcej