Genialny kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami na niedzielny obiad

2021-03-29
Genialny kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami na niedzielny obiad
Autor: Shutterstock Soczysty kurczak i pyszne warzywa z jednej blachy
łatwy
30 min
4

Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to genialna potrwa na niedzielny obiad. W jednej blasze upieką się soczyste mięso i fantastyczne warzywa pełne smaku i aromatu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cały kurczaka, wagi około 2-2,2 kg
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła wymieszane z 2 łyżeczkami tymianku
  • 750 g drobnych ziemniaków
  • 2 słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka cydru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
  • Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odłożyć.
  • Na dno blachy do pieczenia wyłożyć pokrojone w krążki pory, selera pokrojonego na kawałki, ziemniaki, pieczarki.
  • Polać olejem i posypać tymiankiem. Wymieszać.
  • Kurczaka natrzeć miękkim masłem wymieszanym z tymiankiem.
  • Na rusztowaniu z warzyw ułożyć kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i kontynuować pieczenie przez około 1 godzinę.
  • Kurczaka co 15-20 minut skrapiać cydrem.
  • Podawać kurczaka pokrojonego razem z warzywami.