Genialny kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami na niedzielny obiad
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami to genialna potrwa na niedzielny obiad. W jednej blasze upieką się soczyste mięso i fantastyczne warzywa pełne smaku i aromatu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 cały kurczaka, wagi około 2-2,2 kg
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła wymieszane z 2 łyżeczkami tymianku
- 750 g drobnych ziemniaków
- 2 słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
- 150 g brązowych pieczarek
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka cydru
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
- Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odłożyć.
- Na dno blachy do pieczenia wyłożyć pokrojone w krążki pory, selera pokrojonego na kawałki, ziemniaki, pieczarki.
- Polać olejem i posypać tymiankiem. Wymieszać.
- Kurczaka natrzeć miękkim masłem wymieszanym z tymiankiem.
- Na rusztowaniu z warzyw ułożyć kurczaka.
- Wstawić do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i kontynuować pieczenie przez około 1 godzinę.
- Kurczaka co 15-20 minut skrapiać cydrem.
- Podawać kurczaka pokrojonego razem z warzywami.