Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu. Smak pieczarkowego sosu warto podkręcić dodatkiem wyrazistej musztardy, która nada potrawie nowy wymiar. Kotlety mielone z mięsa drobiowego i pyszny sos pieczarkowy świetnie pasują do kaszy, ryżu lub makaronu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przestudzić.
- Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, tartą bułkę i 3-5 łyżek wody. Wymieszać na jednorodną masę.
- Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
- Pieczarki pokroić na plasterki, wyłożyć na rozgrzane masło i smażyć 4-6 minut, aż puszczą sok, który następnie odparuje. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Do sosu przełożyć kotlety, dusić 2-4 minuty.
- Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.