Tofu z warzywami i makaronem ryżowym - przepis na danie z woka
2021-03-29

łatwy
4 min
4
Tofu z woka? Oczywiście! Usmażone w oleju sezamowym z warzywami jest daniem pysznym, a ponadto zdrowym. Tofu to bogate źródło wapnia i fitoestrogenów - związków chroniących przed nowotworami. Poza tym pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Usmażone szybo na woku nie traci dużo wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
- 2 opakowania makaronu ryżowego (po 100 g)
- 225 g bardzo twardego tofu
- 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
- łyżeczka świeżo posiekanego imbiru
- paczka mrożonych warzyw do smażenia
- szklanka rosołu lub wywaru z warzyw
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ryżowy włóż do dużej salaterki, zalej go gorąca wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie makaron odcedź.
- Tofu pokrój w kostkę o boku ok. ½ cm.
- Postaw wok (lub dużą patelnię) na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, wlej olej sezamowy i rozprowadź go równomiernie po powierzchni.
- Dodaj imbir i smaż, mieszając, przez około minutę.
- Dodaj tofu i smaż, mieszając, przez 3 minuty - powinno stać się złotobrązowe ze wszystkich stron.
- Dodaj warzywa. Nie wsypuj jednak wszystkiego naraz, tylko partiami. Trzeba zachować kolejność – najpierw warzywa najtwardsze, potem średnio twarde, na końcu te, które potrzebują najmniej czasu, by zmiękły.
- Dolej rosół lub wywar. Dodaj makaron. Gotuj całość przez około 3 minuty, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj na gorąco.