Pieczone kotletyz kalafiora z marchewką i groszkiem z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Poradnia Dietetyczna Dietosfera proponuje nam pyszne, zbilansowane odżywczo posiłki. Tym razem bazą dania jest kalafior w towarzystwie marchewki i groszku. Porcja dostarcza 290 kcal i sporo witamin i błonnika.
SKŁADNIKI
- 100 g kalafiora
- ½ czerstwej bułki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki
- płatków owsianych
- 1 marchewka
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie drobno posiekać.
- Bułkę namoczyć w wodzie ok. 1h i po tym czasie odsączyć.
- Do kalafiora dodać bułkę, zmielone 2 łyżki płatków owsianych, jajko, rozdrobniony na prasce czosnek i ulubione przyprawy.
- Uformować kotleciki. Piec je około 20 - 30 min w 180 st.
- Marchew pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać marchewkę i trochę wody, tak aby delikatnie zakrywała marchew.
- Dusić warzywo na wolnym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać groszek. Przyprawić. Gotować kilka minut.