Nuggetsy z kalafiora z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Nuggetsy z kalafiora to pyszne danie główne lub przekąska. Darek Kuźniak udowodnia kalafiorowymi nuggetsami, że warzywa są smaczne. Przepis pochodzi z 4 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą.
Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Kalafior świeży, 1 główka
- Ciasto:
- Jajko, 1 szt.
- Mąka, ¾ szklanki
- Woda, ¾ szklanki
- Curry, 1 łyżeczka
- Czosnek granulowany, ½ łyżeczki
- Płatki kukurydziane, 1 szklanka
- Ponadto:
- Pomidor puszka, 200 g
- Chili, ½ strączka
- Cebula, ½ szt.
- Natka pietruszki, ¼ pęczka
- Oliwa, 2 łyżki
- Sól, pieprz, do smaku
- Olej, 1 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora obierz z liści, podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj 2 l wrzątku z dodatkiem soli. Blanszuj różyczki kalafiora przez 2 minuty, a następnie przełóż kalafior na sitko, aby wystygł.
- Przygotuj ciasto: jajko wbij do miski, wlej do niego wodę i krótko wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę oraz przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki. Na końcu wsyp do ciasta pokruszone płatki kukurydziane, wymieszaj.
- Rozgrzej olej w garnku, kalafior maczaj w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Usmażone nuggetsy z kalafiora układaj na ręczniku papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj sos: cebulę i chili drobno posiekaj. W rondlu podgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i chili, przesmaż krótko. Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Gotowy sos zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Nuggetsy z kalafiora podawaj posypane siekaną natką pietruszki z sosem pomidorowym.