Nuggetsy z kalafiora z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Nuggetsy z kalafiora z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Nuggetsy z kalafiora łączą w sobie łagodność warzywa i chrupkość smażonych kąsków
łatwy
45 min
4

Nuggetsy z kalafiora to pyszne danie główne lub przekąska. Darek Kuźniak udowodnia kalafiorowymi nuggetsami, że warzywa są smaczne. Przepis pochodzi z 4 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. 

Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

SKŁADNIKI

  • Kalafior świeży, 1 główka
  • Ciasto:
  • Jajko, 1 szt.
  • Mąka, ¾ szklanki
  • Woda, ¾ szklanki
  • Curry, 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany, ½ łyżeczki
  • Płatki kukurydziane, 1 szklanka
  • Ponadto:
  • Pomidor puszka, 200 g
  • Chili, ½ strączka
  • Cebula, ½ szt.
  • Natka pietruszki, ¼ pęczka
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Olej, 1 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora obierz z liści, podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj 2 l wrzątku z dodatkiem soli. Blanszuj różyczki kalafiora przez 2 minuty, a następnie przełóż kalafior na sitko, aby wystygł.
  • Przygotuj ciasto: jajko wbij do miski, wlej do niego wodę i krótko wymieszaj trzepaczką. Dodaj mąkę oraz przyprawy, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki. Na końcu wsyp do ciasta pokruszone płatki kukurydziane, wymieszaj.
  • Rozgrzej olej w garnku, kalafior maczaj w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Usmażone nuggetsy z kalafiora układaj na ręczniku papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj sos: cebulę i chili drobno posiekaj. W rondlu podgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i chili, przesmaż krótko. Dodaj pomidory z puszki i duś na małym ogniu przez około 15 minut. Gotowy sos zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Nuggetsy z kalafiora podawaj posypane siekaną natką pietruszki z sosem pomidorowym.
Redakcja
więcej